Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Google Plus

Google “Fresh” – algoritmul nou de la Google

November 7, 2011 0 Comments

Google anunţa la sfârsitul săptămânii trecute o noua schimbare de algoritm, schimbare ce, ni se promite, va aduce cu ea o îmbunătăţire a rezultatelor căutării prin oferirea de rezultate mai recente.

Principala îngrijorare a specialiştilor SEO vizavi de această schimbare este legată de faptul că rezultatele mai recente nu sunt neapărat şi cele mai relevante. Să ne închipuim, de exemplu, un site care a publicat conţinut relevant şi încă actual pe un anumit subiect – sa zicem gradinarit – depăşit de un altul, cu un conţinut nu de cea mai bună calitate, însă mai recent.

Personal mă miră un pic fatul că, dupa ce am asistat la implementarea Google Panda – algoritmul ce a penalizat existenta conţinutului de dragul conţinutului – avem un algoritm ce va încuraja publicarea continuă de conţinut nou (care posibil să nu fie mereu de cea mai bună calitate).

Pe de altă parte, importanţa acordată de Google siturilor recent actualizate ar putea fi o încercare a motorului de căutare de a recăpăta o parte din traficul “social” – cel de pe Facebook şi Twitter, în ceea ce priveşte căutarea de informaţii pe diverse subiecte “arzătoare”.

Ce putem face în acest moment? Momentan nu au fost afectate decât căutările generice şi nu pe Google.ro. Daca faceti o căutare pe .ro după “Jocurile Olimpice”, vom vedea situl Wikipedia pe primul loc. “Olympic Games”, in schimb, pe .com, o trimite pe “Dear Wiki” direct pe locul 3.

Automat cuvântul de ordine devine actualizare, aşadar va trebui să avem mai multă grijă să publicăm în permanenţă conţinut nou.

Şi dacă tot actualizăm conţinutul în permanenţă, am putea crea şi premisele indexării sale cât mai rapide, prin:

  • implementare de Feeduri RSS (posibil ca în urma apariţiei acestui nou algoritm înscrierea Feedurilor RSS în agregatoare să devină şi mai populară),
  • implementarea unui sitemap dinamic,
  • acordarea posibilităţii “sharing” a conţinutului social (butoane Facebook/Twitter) – foarte posibil ca Google să considere şi conţinutul recent transmis via social media ca pertinent pentru rezultatele ce vor fi acum mai “fresh”
  • linkuri noi, atat dinspre alte situri, cât şi interne

Cert este ca asistam la o schimbare mai profunda decat foarte popularizatul Google Panda: in timp ce acesta din urma a afectat 12% din rezultate, acum vom avea 35% dintre rezultate afectate de aceasta schimbare.

Speranta mea este ca nu vom avea parte de un val de “fresh spam”, si va prima totusi criteriul pertinentei, mai ales pentru domeniile care nu “ard”

Filed in: SEO • Tags:

About the Author:

Leave a Reply