Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Google Plus

Instrumente de monitorizare a traficului unui blog

November 12, 2011 0 Comments

Două alternative la Google Analytics pe care le-ai putea lua în considerare

Google Analytics este cred cel mai cunoscut tool de monitorizare a traficului unui site. E un instrument gratuit (da, are acum şi o variantă premium, plătită), este destul de uşor de utilizat şi ne oferă o mulţime de informaţii foarte utile în legătură cu traficul sitului.

Totuşi, dacă ai nevoie de informaţii în timp real, detaliate, despre cine intră pe site şi ce face acolo, sau vrei doar o alternativă la Google Analytics, ar putea fi interesant de testat şi aceste doua tooluri.


Clicky

În cazul Clicky, codul se instalează extrem de simplu, şi ai două alternative :

Cea clasică, valabillă şi pentru Google Analytics – te înscrii, preiei codul, pe care îl inserezi înaintea tagului </head>. A doua variantă, în cazul în care ai un blog pe WordPress, este de a instala un  plugin.

Poţi vedea din start câte persoane se află la momentul respectiv pe site, numărul vizitatorilor, sursele de trafic, linkul din care au venit, dar şi informaţii detaliate în legătură cu fiecare vizitator în parte (vizite şi acţiunile din ultimele trei zile, limba, timpul petrecut pe site la fiecare vizită, de unde a venit – refferar-ul -). Apreciez şi faptul că îţi oferă şi situl pe care l-a accesat vizitatorul la ieşirea de pe site, sau Twitter search-ul.

Plusul cel mai mare faţă de Google Analytics mi se pare posibilitatea de a monitoriza traficul pe care îl trimiţi către alte situri, fără a fi nevoie de nici un fel de Track Event, ai pur şi simplu rubrică de „Outgoing links”, faptul că sunt monitorizate şi vizitele userilor care au blocat Java Script şi actualizarea extrem de rapidă a informaţiilor.


Statcounter

Statcounter se instalează pe site tot prin creare de cont şi introducerea unui cod înaintea tagului </head>.

Statcounter e foarte simplu, e cel mai simplu instrument care te ajută să îţi dai seama dintr-o privire ce se întâmplă pe site.

Ca orice instrument de statistică, Statcounter îţi oferă date în legătură cu numărul vizitatorilor unici, al celor care revin pe site sau cei care accesează site-ul pentru prima dată. Datele sunt prezentate zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, şi ai posibilitatea să alegi şi intervale de timp pentru care să obţii informaţii. Nu poţi însă compara anumite intervale de timp.

Poţi vedea clar traseul vizitatorilor pe site, pagina pe care au intrat, paginile accesate şi pagina de ieşire. Există şi secţiune de pagini populare sau de cuvinte cheie accesate.

Părerea mea este că, în cazul în care nu aveţi nevoie de generarea unor rapoarte complexe şi de diverse analize care să ia în considerare un mix de parametri şi vă interesează mai degrabă actualizarea rapidă a informaţiilor (da, există şi opţiunea de Real Time pentru Google Analytics, disponibilă însă în acest moment doar în versiune de test şi doar în urma unei solicitări), cele două instrumente de monitorizare a traficului s-ar putea să fie mai potrivite decât mult mai cunoscutul Google Analytics.

Filed in: Blogging • Tags:

About the Author:

Leave a Reply