Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Google Plus

Criza şi supravieţuirea magazinelor de cartier

December 13, 2011 0 Comments

În urmă cu un an constatam pe Blog de Bucuresti un prim efect al crizei pe strada mea, respectiv Nerva Traian : înmulţirea magazinelor de cartier cu profil alimentar. Practic, majoritatea spaţiilor comerciale care înainte de criză avuseseră diverse destinaţii, se orientaseră toate către sectorul alimentar.

Interesant este de văzut ce s-a întâmplat cu aceste magazine la un an distanţă. Pe scurt:

· am avut un supermarket vechi şi trei noi, se menţine cel vechi şi doar unul dintre cele trei noi
· s-au mai deschis: două cofetării, o patiserie, două şaormerii. O singură şaormerie nu a dat faliment, ci s-a reprofilat către un magazin de dulciuri arăbeşti ce pare să aibă foarte mare succes
· mai avem în zonă un magazin alimentar foarte vechi, cu măcelărie, şi un magazin alimentar nou, cu măcelărie musulmană. Ambelor pare să le meargă foarte bine

Rata supravieţuirii este destul de mare aş putea spune. În afară de măcelăria veche (unde tradiţia şi obişnuinţele oamenilor şi-au spus probabil cuvântul), toate au însă ceva distinctiv, acea propunere unică, adaptată la specificul locuitorilor cartierului (aici apartamentele au fost şi sunt extrem de scumpe, poate printre cele mai scumpe din Bucureşti – zona fiind în apropiere de Piaţa Unirii şi de Mall Vitan).

Avem un supermarket din “garda veche” care, pe langa produsele care se vand de obicei intr-un supermarket, mai vine si cu tot felul de “goodies”, plus că e non stop, plus că e singurul unde chiar găseşti un cadou decent la orice oră, un magazin cu torturi foarte scumpe, dar şi foarte bune, un magazin cu specific arabesc, o cofetărie arăbească cu dulciuri demenţiale, un soi de brutarie care iti ofera posibilitatea sa iti tai singur painea si tot asa.

E clar că supravieţuirea în criză nu depinde de micşorarea preţurilor, ci mai degrabă de cunoaşterea profilului tău de consumator şi de oferirea produselor de care are nevoie.

Filed in: Marketing

About the Author:

Leave a Reply