Subscribe via RSS Feed Connect on Pinterest Google Plus

Topul căutărilor Google în România

December 15, 2011 0 Comments

Google a publicat astăzi cele mai căutate expresii de pe I.P. urile din România. Care România este pentru prima dată prezentă pe lista ţărilor din “Google Zeitgeist” şi salut această iniţiativă – pe lângă cei din sfera marketingului online, cred că oricine poate trage câteva concluzii, chiar şi sociologice, urmărind toate aceste Topuri.

Avem 7 categorii pentru România, după cum urmează:

Expresiile cheie cu cele mai mari creşteri sunt:

1. romanii au talent

2. fb

3. iphone 5

4. yahoo mail sign

5. angry birds

6. bacalaureat 2011

7. x factor

8. pe teava.ro

9. 990

10. culoarea fericirii

Primul, al şaptelea şi ultimul loc al topului sunt ocupate aşadar de căutări din sfera televiziuniii (două emisiuni noi care se pare că a ajuns la inima publicului şi o telenovelă). Locul 2 este pentru good old Facebook (nici o surpriză aici). Yahoo mail e în continuare vedetă în România, în ciuda eforturilor Google cred că gmail rămâne oarecum pentru cunoscători.

Controversele legate de bacalaureatul de anul acesta a propulsat expresia “bacalaureat 2011″ în acest top – probabil că anul trecut, lucrurile fiind în sfera “normalului”, nimeni nu era interesat de examenul altă dată denumit de “maturitate”.

În Top Google News avem ca vedetă absolută expresia “rezultate bacalaureat 2011″ – examenul a dat cu siguranţă mari bătăi de cap elevilor, părinţilor şi profesorilor, dar a ajuns să stârnescă şi curiozitatea publicului larg. Oarecum surprinzător, locul doi este ocupat de ţara noastră – nu îmi dau foarte bine seama ce pot căuta cei ce scrriu pe Google “România”. Remarc şi prezenţa a nu mai puţin de 3 subiecte legate de educaţie – se pare că oamenii sunt totuşi interesaţi de subiect.

Un pic surprinzător pentru mine, sportul – respectiv fotbalul, pentru că impresia mea este că numai fotbalul există în România – nu este reprezentat decât de echipa Steaua Bucureşti, nici ea pe un loc fruntaş în căutări.

1. rezultate bacalaureat 2011

2. romania

3. youtube

4. edu.ro

5. romanii au talent

6. stiri

7. loto

8. rezultate evaluare nationala

9. steaua

10. cluj

Un alt segment ce se regăseşte în Topul Google Zeitgeist 2011 este cel al căutărilor din sfera călătoriilor (aici avem un top al creşterilor comparativ cu anul trecut):

1. oferte litoral 2011

2. litoral bulgaria 2011

3. vacante ieftine 2011

4. sejur grecia 2011

5. transalpina harta

6. vacanta paste 2011

7. st tropez

8. royal holiday palace

9. sejur turcia 2011

10. albena 2011

Nu mă miră deloc aerul general de “ieftin” – criza şi-a spus pe deplin cuvântul în acest domeniul şi Litoralul Românesc a revenit poate la locul care ar fi trebuit să fie bine meritat, dar este doar o conjunctură de moment cred.

Remarcaţi faptul că pe acest segment avem parte de căutări “mature” – oamenii nu se rezumă la o expresie generică de genul “ştiri” sau “vacanţă” sau “litoral”. Avem aici parte de oameni obişnuiţi cu internetul şi care ştiu să definească destul de bine aşteptările de la simpaticul motor de căutare – un lucru de reţinut cu siguranţă pentru cei din sfera SEO.

Zona de divertisment arată după cum urmează:

1. romanii au talent

2. culoarea fericirii

3. eurovision 2011

4. x factor

5. down on me

6. seniorita

7. fb

8. pe teava.ro

9. 990

10. youtube.com

Nu pot spune că sunt dezamăgită, pentru că mă aşteptam ca topul acesta să arate aşa cum arată. E destul de trist şi că topul general are foarte multe puncte comune cu această zonă de entertainment. Ce pot să spun? Că mă bucur totuşi că nu avem decât două telenovele? Că sunt tristă că nu avem nimic, dar nimic din sfera culturii?

Segmentul persoane vine cu dezamăgiri şi mai mari:

1. amy winehouse

2. oana zavoranu

3. daniela crudu

4. selena gomez

5. florin salam

6. rihanna

7. andra

8. nicolae guta

9. inna

10. justin bieber

Dacă nu ar fi murit biata Amy Winehouse anul acesta, topul persoanelor căutate pe la noi ar fi avut pe primele locuri pe Oana Zăvoranu şi Daniela Crudu. Dar… Asta caută românii pe net.

Topul celor mai căutate fime din România mi-a arătat (dar nu era nevoie, pentru că ştiam deja) că de popularitate se bucură în ţara noastră thrillerele şi filmele de acţiune. Uite şi de ce televiziunile includ rar în programul lor filmele romantice :):

1. Limitless

2. Fast Five

3. Source Code

4. Thor

5. Hall Pass

6. Bad Teacher

7. Priest

8. Friends

9. Beastly

10. The Mechanic

Ultima categorie, cea a sportului, vine şi ea cu o mică surpriză după părerea mea. De ce? Pentru că fotbalul este trimis pe locul 2 cu aceasta ocazie, primul loc fiind ocupat de “us open 2011″. Şi locul 3 tot de tenis este ocupat, şi 4, şi 5 aşa că cel puţin la capitolul sport sunt destul de mulţumită :

1. us open 2011

2. frf-ajf

3. roland garros 2011

4. australian open 2011

5. wimbledon 2011

6. handbal volei

7. champions league 2011

8. cupa romaniei 2011

9. mihai nesu

10. live score hunter

Va fi interesant de urmărit acest top de-a lungul timpului, pentru a putea vedea schimbările preferinţelor românilor, dar şi care sunt principalele lor puncte de interes.

Filed in: Marketing

About the Author:

Leave a Reply